Sposób Parzenia:Gatunek ten można zaparzyć na dwa sposoby:
Do parzenia yerba służy specjalne naczynie mate (nazywane również calabasa), wykonane najczęściej z tykwy, niekiedy z innych materiałów. Yerba mate można także zalewać w kubku lub termosie. Przygotowany napój pije się przez metalową rurkę - bombillę. Aby uzyskać właściwy napar, należy napełnić naczynie yerba mate i zalać wodą o temperaturze nieprzekraczającej 70 stopni Celsjusza. Następnie odczekać 10-15 minut i pić. Te same liście zalewa się wielokrotnie. Kolor naparu jest zielono brązowy a smak cierpki i aromatyczny.
Na szklankę naparu należy użyć 2 czubatych łyżeczek mate, zalać wodą o temperaturze 70-75 stopni Celsjusza i parzyć do 5 minut, by uzyskać napar mocniejszy w działaniu i powyżej 5 minut by napar był delikatniejszy. Jest to propozycja parzenia polecana szczególnie tym, którzy poranną kawę wolą zastąpić, filiżanką Yerba Mate.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.