Znajdziesz nas:
YERBA MATE GREEN
YERBA MATE to wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie
YERBA MATE to wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie
- Sposób Parzenia: Gatunek ten można zaparzyć na dwa sposoby:
- Do parzenia yerba służy specjalne naczynie mate (nazywane również calabasa), wykonane najczęściej z tykwy, niekiedy z innych materiałów. Yerba mate można także zalewać w kubku lub termosie. Przygotowany napój pije się przez metalową rurkę - bombillę. Aby uzyskać właściwy napar, należy napełnić naczynie yerba mate i zalać wodą o temperaturze nieprzekraczającej 70 stopni Celsjusza. Następnie odczekać 10-15 minut i pić. Te same liście zalewa się wielokrotnie. Kolor naparu jest zielono brązowy a smak cierpki i aromatyczny.
- Na szklankę naparu należy użyć 2 czubatych łyżeczek mate, zalać wodą o temperaturze 70-75 stopni Celsjusza i parzyć do 5 minut, by uzyskać napar mocniejszy w działaniu i powyżej 5 minut by napar był delikatniejszy. Jest to propozycja parzenia polecana szczególnie tym, którzy poranną kawę wolą zastąpić, filiżanką Yerba Mate.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęZobacz także:
Klienci polecają również: