Herbata czerwona pu-erh to rodzaj tzw. „post-fermentowanej” herbaty. Wszystkie gatunki herbaty pu-erh powstają z herbaty zielonej maocha gatunku Camellii sinensis rosnącej w górach chińskiej prowincji Yunnan. Jest to tzw. „surowa” zielona herbata, która następnie jest poddawana procesowi fermentacji mikrobiologicznej.
Liście herbaty są zbierane i rolowane, a następnie nawet przez rok dojrzewają, kiedy to dochodzi do procesu fermentacji i utleniania. Rezultatem tego procesu jest ciemna herbata o ziemistym smaku i aromacie. Podczas fermentacji mikrobiologicznej herbata ta nabiera niektórych ze swoich właściwości prozdrowotnych (prawdopodobnie dzięki niektórym bakteriom, które zanieczyszczają tę herbatę w trakcie fermentacji).
Mieszanki i odmiany herbaty czerwonej pu-erh
Herbata pu-erh, ze względu na to że proces jej produkcji składa się z kilku etapów, jest dostępna na rynku w czterech formach produkcyjnych: maocha (surowa zielona herbata , z której robi się herbatę pu-erh), skompresowana surowa herbata pu-erh (skompresowana maocha, np. w formie kostek), dojrzała lub ugotowana pu-erh (która przeszła proces fermentacji, który może trwać aż do roku) oraz postarzana pu-erh (która przeszła ponowny powolny proces fermentacji i utleniania).
Większość herbat pochodzi z prowincji Yunnan w Chinach, więc w przypadku herbaty pu-erh nie występuje tak duże zróżnicowanie jak w przypadku herbaty czarnej czy zielonej.
Na rynku herbata pu-erh jest dostępna w trzech formach – niskiej jakości herbata w torebkach, herbata sypana (najbardziej ekonomiczne rozwiązanie jeżeli chcemy zakupić herbatę pu-erh średniej jakości) oraz popularna głównie wśród smakoszy herbata w kostkach różnego kształtu (ważących nawet 5 kilogramów). W Polsce do herbaty pu-erh najczęściej dodaje się cytrynę, by trochę złagodzić jej bardzo mocny smak i aromat.