Najlepszym sposobem jest parzenie herbaty w czajniczkach. Należy jednak pamiętać, aby przed zalaniem herbaty czajniczek podgrzać, wlewając do niego na kilka chwil gorącą wodę. Gorącą wodę wylewamy, wsypujemy herbatę i ponownie zalewamy ją wodą o odpowiedniej temperaturze. Do parzenia herbaty nadają się czajniczki ze wszystkich materiałów, z wyjątkiem plastikowych i ceramicznych, które mogą zmieniać smak herbaty. Bardzo ważny jest kształt i wielkość czajniczka w którym przygotowywany ma być napar. Najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania.
Rodzaje herbat i sposoby ich parzenia:
-
herbaty czarne - zalewaj świeżą, wrzącą wodą, najlepiej w rozgrzanym dzbanku lub kubku. Czas zaparzania od 2 do 5 minut,
-
herbaty czerwone - gdy woda osiągnie stan wrzenia, natychmiast ją wyłącz i od razu zalej herbatę, ale gotowa będzie po 5 - 8 minutach,
-
oolong - gdy woda osiągnie stan wrzenia, natychmiast ją wyłącz i po krótkiej chwili zalej herbatę. Gotowa będzie po 7 minutach,
-
herbaty zielone - po zagotowaniu wody wrzątek odstaw nawet na kilka minut, zalewaj wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza, ponieważ ta temperatura wydobywa z liści to, co najlepsze. Czas zaparzania od 2 do 3 minut,
-
herbaty żółte - zaparza się w temperaturze 90 stopni Celsjusza przez trzy minuty. Zaparza się ją tylko raz,
-
herbaty białe - zalewaj świeżą wodą o temperaturze około 85 stopni Celsjusza, nie wrzątkiem! Najlepiej w rozgrzanym dzbanku lub kubku. Czas zaparzania od 5 do 10 minut. Te same liście warto wykorzystać 3 razy, za każdym razem herbata zyskuje na smaku,
-
herbaty ziołowe - zalewaj gorącą, ale nie wrzącą wodą. Dawkowanie suszu: 1 czubata łyżeczka na filiżankę. Czas zaparzania od 3 do 4 minut,
-
rooibos - dawkowanie suszu: 1 czubata łyżeczka na filiżankę. Zalewać wodą o temperaturze około 90 stopni. Czas naciągania 8 do 10 minut,
-
yerba mate - dawkowanie suszu: 1 czubata łyżeczka na filiżankę. Zalewać wodą o temperaturze około 90 stopni. Czas naciągania 4 do 5 minut. Najlepiej parzyć yerbę w specjalnie przygotowanych do tego naczyniach – tykwie i pić ją przez rurkę bombillę
Przydatne akcesoria do parzenia herbaty
W naszym sklepie znajdziecie Państwo szereg akcesoriów przydatnych przy parzeniu herbaty. Często pomagają prawidłowo zaparzyć herbatę i wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu.
-
sitko - w przypadku sitka obowiązuje zasada - im większe, tym lepsze. W dużym sitku liście mogą się lepiej rozwinąć, dzięki czemu woda dobrze wypłucze z nich smak i aromat,
-
zaparzacze - przeznaczone są do zawieszania w czajniczku. Polecane są jedynie duże, gdyż w małych herbata ma zbyt mało miejsca aby się rozwinąć, przez co woda nie może ich dokładnie wypłukać,
-
podgrzewacze - służą do stawiania na nich czajników z herbatą. Dzięki nim, napar herbaciany utrzymuję odpowiednią temperaturę. Należy uważać aby nie stawiać na podgrzewaczach pustych czajniczków, gdyż może to spowodować ich pęknięcie,
-
papierowe filtry - niektórzy smakosze narzekają, że papierowe filtry psują smak herbaty. Może to i prawda, ale zmiana smaku jest niewątpliwie minimalna. Sposób ten jest jednak najbardziej higieniczny i wygodny, ponieważ podczas parzenia naparu wykorzystuje się nowy filtr.
Jak podawać herbatę
Herbata powinna być podawana w odpowiednich naczyniach. Obok tak bardzo popularnych szklanek poleca się porcelanowe filiżanki, które od wielu wieków towarzyszyły najlepszym herbatom świata i uważane są przez znawców za najlepszych towarzyszy herbacianego naparu.
W tej kategorii znajdziecie Państwo szeroki wybór akcesoriów do parzenia kawy i herbaty, jak również eleganckie opakowania, w które można zapakować na prezent kawy / herbaty.