Kawa arabika ETIOPIA YIRGACHEFFE świeżo palona
Arabica Etiopia Yirgacheffe należy do najlepszych kaw pochodzących z Afryki wschodniej. Uprawiana jest w okolicach etiopskiego miasta Yirgacheffe, położonego w prowincji Sidamo. Kawa Etiopia Yirgacheffe ma wyjątkowy smak w porównaniu do innych etiopskich gatunków kawy. Zalicza się ją do najlepszej kawy pochodzącej z Afryki ze względu na jej delikatny smak, konsystencję średnią do gęstej, niezwykły aromat, bogaty, choć łagodny posmak czekolady z nutką słodkiego aromatu kwiatowego, który utrzymuje się długo w ustach.
Kawa jest uprawiana na wysokości od 1800 do 2100 metrów nad poziomem morza w idealnych warunkach klimatycznych w regionie Yirgacheffe. Uprawiana jest organicznie (zresztą jak wszyskie kawy w Ethiopii) i zbierana ręcznie. Ziarna poddawane są mokrej metodzie obróbki, które charakteryzują się lżejszą konsystencją, intensywnym kwiecisto-owocowym smakiem i idealną kwasowością. Jest także świetnie zbalansowana o delikatnej i jedwabnej cielistości.
Profil smaku:
-
Moc: 2/5
-
Kwaskowatość: 5/5
-
Gorycz: 2/5
-
Równowaga: 5/5
-
Posmak: słodki kwiecisto - owocowy
Dodatkowe informacje:
-
Kraj pochodzenia: Etiopia
-
Gatunek: Arabica
-
Uprawa: organiczna
-
Metoda obróbki: mokra
Sposoby parzenia:
Idealnie nadaje się do parzenia we french pressie, dripie, kafetierze, ekspresie ciśnieniowym.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.