Kawa arabika ETIOPIA YIRGACHEFFE świeżo palona
Arabica Etiopia Yirgacheffe należy do najlepszych kaw pochodzących z Afryki wschodniej. Uprawiana jest w okolicach etiopskiego miasta Yirgacheffe, położonego w prowincji Sidamo. Kawa Etiopia Yirgacheffe ma wyjątkowy smak w porównaniu do innych etiopskich gatunków kawy. Zalicza się ją do najlepszej kawy pochodzącej z Afryki ze względu na jej delikatny smak, konsystencję średnią do gęstej, niezwykły aromat, bogaty, choć łagodny posmak czekolady z nutką słodkiego aromatu kwiatowego, który utrzymuje się długo w ustach.
Kawa jest uprawiana na wysokości od 1800 do 2100 metrów nad poziomem morza w idealnych warunkach klimatycznych w regionie Yirgacheffe. Uprawiana jest organicznie (zresztą jak wszyskie kawy w Ethiopii) i zbierana ręcznie. Ziarna poddawane są mokrej metodzie obróbki, które charakteryzują się lżejszą konsystencją, intensywnym kwiecisto-owocowym smakiem i idealną kwasowością. Jest także świetnie zbalansowana o delikatnej i jedwabnej cielistości.
Profil smaku:
-
Moc: 2/5
-
Kwaskowatość: 5/5
-
Gorycz: 2/5
-
Równowaga: 5/5
-
Posmak: słodki kwiecisto - owocowy
Dodatkowe informacje:
-
Kraj pochodzenia: Etiopia
-
Gatunek: Arabica
-
Uprawa: organiczna
-
Metoda obróbki: mokra
Sposoby parzenia:
Idealnie nadaje się do parzenia we french pressie, dripie, kafetierze, ekspresie ciśnieniowym.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję