Kawy aromatyzowane są wykwintnym i apetycznym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnego napoju. Jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się skosztować kawy z nutą francuskiego deseru CREME BRULEE, to warto ją wypróbować. Zrelaksuj się podczas smakowania tego wykwintnego napoju. Zaproś przyjaciół, z którymi w będziesz się delektował odkrywanymi właśnie aromatami. Kawa aromatyzowana o smaku CREME BRULEE to najwspanialszy prezent jaki możesz podarować sobie i bliskim. Filiżanka tego wspaniałego napoju na pewno urozmaici i umili każdy dzień.
Deser przygotowywany na bazie kremy z jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Podawany zwykle schłodzony w kokilkach. Aromat kremowi nadaje dodawana zwykle wanilia, czasem także czekolada lub inne dodatki smakowe.
Klasyczne waniliowe, składniki na 5 szt.
Składniki:
- 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
- 6 żółtek
- 1/3 szklanki białego cukru
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 laska wanilii
-
W rondelku powoli zagotować śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
-
Żółtka ubić, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolewać ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
-
Napełnić foremki, wlewając krem przez sitko.
-
Wstawić na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
-
Ostudzony krem schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
-
Każdy krem posypać 1 łyżką brązowego cukru i karmelizować, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika lub włożyć pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzać tylko górną spiralę i zapiekać krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny. Po ostudzeniu foremek ponownie schłodzić krem przez minimum 1 godzinę. Udekorować owocami i lekko posypać cukrem pudrem.
Creme Brule czekoladowe
Składniki takie same jak w przypadku Creme brulee waniliowego z przepisu powyżej, z tą różnicą, że dodać rozpuszczoną, gorzką czekoladę do kremu, przed napełnieniem nim foremek. Czekoladę w ilości 2 kostek na 1 foremkę rozpuścić i wymieszać z ciepłym kremem.
Crème brûlée czekoladowego nie posypywać cukrem i nie zapiekać, tylko polać dodatkowo rozpuszczoną czekoladą wymieszaną ze śmietanką, tzw. ganache. Krem czekoladowy można też posypać wiórkami czekolady lub udekorować malinami.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęYERBA MATE ZIELONA - 50 g4,99 zł
Herbata OWOCE GOJI YERBA MATE (50 g) - odmładzająca GOJA6,99 zł
YERBA MATE CYTRUSOWA - 50 g - ZASTRZYK ENEGRII5,99 zł
YERBA MATE POMARAŃCZOWA - 50 g - ZASTRZYK ENERGII5,99 zł
Herbata YERBA MATE MAGIC - MALINOWO - BRZOSKWINIOWA 50 g7,99 zł
Herbata YERBA MATE BRĄZOWA / PRAŻONA (50 g) palona4,99 zł
Herbata BANANOWA WYSPA Yerba Mate (50 g) - banan, papaja, szafran, pomarańcza5,99 zł
Herbata YERBA MATE - IMBIROWO - CYTRYNOWA (50 g)5,99 zł
YERBA MATE MIĘTOWA (50 g) ORZEŹWIAJACA6,49 zł
Herbata EGZOTYCZNA YERBA MATE (50 g) - owoce tropikalne6,99 zł