Herbata rooibos charakteryzuje się lekko owocowym smakiem oraz jasno czerwonym kolorem naparu.
Herbata rooibos produkowana jest z liści czerwonokrzewu . Czerwonokrzew dziko rośnie tylko w Republice Południowej Afryki w prowincji Przylądkowej Zachodniej w górach Cederberg. Zebrane liście rośliny tnie się na drobne kawałki, a następnie podlegają one procesowi utleniania. Wysuszone drobne fragmenty liści są następnie przesiewane i pakowane do worków.
Sposób parzenia:
Suszone listki czerwonokrzewu dawkuje się jedną pełną łyżeczkę na 250 ml wody. Zalewamy wodą o temp. 80 do 100 stopni Celsjusza, a czas parzenia to 3 do 5 minut. Rooibos można parzyć do trzech razy, jednak drugie parzenie jest najlepsze.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.