KAWA ARABIKA ZIMBABWE AA świeżo palona (100 % arabika)
Głównym regionem uprawy kawy w Zimbabwe jest Chipinga gdzie plantuje się Arabiki odmian „Blue Mountain-SL28-Catimor, Cantuai, Catura i K-7. Plantacje są średniej wielkości co sprzyja starannej, selektywnej metodzie zbioru. Większość produkcji jest eksportowana do U.S.A. Zimbabwe AA można określić jako „kompletną” tzn. taką, której napar ma wszystkie cechy oczekiwane przez koneserów i nie ma żadnego nieprzyjemnego elementu dominującego.
Zimbabwe AA jest bardzo dobrą kawą o afrykańskiej, owocowej kwaskowatości. Można w niej wyczuć skórki pomarańczy i mandarynki. Jest przy tym bardzo subtelna i wyważona w smaku. Najbardziej nadaje się, do zaparzania metodami przelewowymi, czy we french pressie.
Profil smaku :
-
Moc: 3/5
-
Kwaskowatość: 3/5
-
Gorycz: 2/5
-
Równowaga: 4/5
-
Aromat: lekko owocowy, słodki
-
Słodycz: średnia
-
Kwasowość: średnia
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.