OOLONG – herbata zielona
Herbata Oolong, zwana także niebieską lub „czarnym smokiem” jest często zaliczana do herbat czerwonych. Obecnie produkowana jest w Chinach i Tajwanie. Często mówi się o niej jako herbata pół-fermentowana lub niedofermentowana.
Zbiór liści tej odmiany odbywa się tylko w ściśle określonych porach roku. Pozostawia się je na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa. Proces ten obciera brzegi liści co pomaga późniejszą fermentacje. Te dwie czynności powtarza się aż liście nie osiągną żółtego koloru. Tu można rozróżnić herbaty chińskie od tajlandzkich. Te pierwsze przechodzą fermentacje lekką (10-15% zwykłej), drugie średniej (50-60%). Następnie liście są palone.
Herbatę oolong cechuje żółto - zielony napar o delikatnym kwiatowym aromacie i smaku.
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęKlienci polecają również:
Kontakt


Bestsellery
DZBANEK SZKLANY DO KAWY LUB HERBATY o poj. 1 litra49,90 zł
DZBANEK SZKLANY ZE SZKLANYM ZAPARZACZEM o poj. 1 litra59,90 zł
FILTRY DO HERBATY - ROZMIAR L (duże) - 100 SZT16,99 zł
DZBANEK SZKLANY ZE SZKLANYM ZAPARZACZEM o poj. 1,5 litra na prezent64,90 zł
DZBANEK SZKLANY DO HERBATY KWITNĄCEJ o poj. 0,6 litra34,90 zł
ZAPARZACZ METALOWY SZCZYPCE - małe13,90 zł
PODGRZEWACZ SZKLANY DO DZBANKA59,90 zł
DZBANEK SZKLANY DO KAWY LUB HERBATY o poj. 1,5 litra na prezent59,90 zł
KLIPS DO FILTRA PAPIEROWEGO (1 szt) FINUM9,99 zł
French press / ZAPARZACZ DO KAWY HERBATY ZIÓŁ tłokowy szklany 1 L KATIA ODELO44,90 zł
Powiadomienia
OOLONG - herbata TURKUSOWA (niebieska) |
Znajdziesz nas: