Prawoślaz lekarski jest rośliną wieloletnią należącą do rośliny ślazowatych(Malvaceae). Cała roślina pokryta jest miękkimi, szarymi włoskami, osiąga wysokość do 150 cm . Liście prawoślazu są duże o karbowanych brzegach . Kwiaty o koronie promienistej, duże, koloru różowego, umieszczone na wierzchołkach łodyg. Kwitnie od lipca do sierpnia. Roślina pochodzi obszarów Morza Śródziemnego. Obecnie występuje powszechnie niemal w całej Europie. Od wieków roślina ta stosowana jest w lecznictwie stąd też jego nazwa łacińska Althaea pochodzi od greckiego słowa althos co oznacza leczyć. W średniowieczu prawoślaz był także składnikiem kuchni egipskiej, greckiej, chińskiej oraz rzymskiej. Wyciąg z korzenia używany jest jako dodatek smakowy do chałwy, a jadalne kwiaty i liście dodawane są do sałatek lub stanowią element dekoracyjny dań.
Napar: 3 łyżki ziela zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić co 3 godziny po 50 ml
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.