OOLONG SE CHUNG – herbata TURKUSOWA
Tego typu herbaty są rodzajem pośrednim między zieloną, a czarną. W Polsce określana jest jako czerwona.
Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach.
Herbatę oolong można rozpoznać po barwie zaparzonego liścia - jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak liść herbaty zielonej.
Moment zatrzymania procesu utleniania ma wpływ na cechy otrzymanego Oolonga:
- jeśli utlenianie nie przekracza 30% otrzymujemy tzw. lekkie oolongi, przybierają jasnozielony kolor, słodkawy smak i intensywny aromat.
- jeśli utlenianie jest na poziomie 50% herbaciane liście zmieniają kolor na ciemnozielony.
- jeśli procent utleniania jest bliski 80% otrzymujemy oolongi zbliżone do herbaty czarnej, kolor liści jest ciemnobrązowy, a napar uzyskany słodko - cierpki lub korzenny smak.
Oolong charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechiny oraz niewielką ilością kofeiny.
Sposób parzenia - W temperaturze 85-90*C, czas parzenia około 3 minuty. Proporcja 1 łyżeczki herbaty na filiżankę 150 ml, dla szklanki 250 ml 2 łyżeczki. Można ją parzyć do 3 razy.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.