Kostaryka produkuje świetne jakościowo arabiki. Mimo, iż jest to stosunkowo niewielki kraj, to posiada wiele regionów, gdzie panują idealne warunki do uprawy kawowca: klimat, wysokość nad poziomem morza i odpowiednie gleby. Najsłynniejszym regionem uprawy kawy w Kostaryce jest dolina Tarrazu. Kawowce w rejonie Tarrazu rosną na wybitnie żyznych glebach wulkanicznych. Zbiory odbywają się między sierpniem a lutym. Następnie surowiec obrabia się metodą na mokro i klasyfikuje. Kawę na rynek amerykański sortuje się maszynowo i elektronicznie, dla klientów z Europy przebiera się ją ręcznie. Produkt przeznaczony dla Europejczyków jest najwyższej jakości, wybiera się największe ziarna, pierwszej i drugiej klasy bez defektów.
Kawa Tarrazu ma lekki i czysty smak oraz cudowny aromat, co pozwala stwierdzić, że jest to jedna z lepszych kaw na świecie. Doskonale nadaje się do kaw deserowych o tropikalnym charakterze, połączona z mlekiem kokosowym, ciemnym rumem, lub likierem orzechowym uwalnia niezwykły aromat. Jednocześnie jest znakomita do parzenia po turecku.
AROMAT
WYRAZISTY
SMAK
cytrynowa kwasowość, nuta ciemnej czekolady, bardzo łagodna
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.