Jedna z najstarszych a przy tym jedna z najdroższych przypraw świata. Kardamon był jednym ze składników perfum, ceniono także jego cechy odświeżające i ułatwiające trawienie.
Przyprawa silnie aromatyczna, co za tym idzie, należy ją stosować w umiarkowanych ilościach, zgodnie z indywidualnymi upodobaniami. Mielone nasiona wchodzą w skład proszku curry, przyprawia się nim sałatki owocowe, ciasta, wyroby cukiernicze, chleba, wędlin i mięsa. Stosuje się go do aromatyzowania kawy, tzw. Gahwy, popularnego napoju w krajach Bliskiego Wschodu.
Zastosowanie:
Do zup, ciast, sosów, duszonych jarzyn, ryb i mięs, wypieków, kawy.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.