KAWA ARABIKA ZIMBABWE AA świeżo palona (100 % arabika)
Głównym regionem uprawy kawy w Zimbabwe jest Chipinga gdzie plantuje się Arabiki odmian „Blue Mountain-SL28-Catimor, Cantuai, Catura i K-7. Plantacje są średniej wielkości co sprzyja starannej, selektywnej metodzie zbioru. Większość produkcji jest eksportowana do U.S.A. Zimbabwe AA można określić jako „kompletną” tzn. taką, której napar ma wszystkie cechy oczekiwane przez koneserów i nie ma żadnego nieprzyjemnego elementu dominującego.
Zimbabwe AA jest bardzo dobrą kawą o afrykańskiej, owocowej kwaskowatości. Można w niej wyczuć skórki pomarańczy i mandarynki. Jest przy tym bardzo subtelna i wyważona w smaku. Najbardziej nadaje się, do zaparzania metodami przelewowymi, czy we french pressie.
Profil smaku :
Moc: 3/5
Kwaskowatość: 3/5
Gorycz: 2/5
Równowaga: 4/5
Aromat: lekko owocowy, słodki
Słodycz: średnia
Kwasowość: średnia
AROMAT
pełny, mocny, ostrawy i słodkawy zarazem
SMAK
cytrynowy smak, ziołowy
KWASKOWOŚĆ
„Other Mild” , o delikatnej kwaskowatości
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.