PAPRYCZKI PIRI PIRI
Waga: 25 g
Małe podłużne papryczki, zwane "Ptasim Okiem", rozprzestrzeniły się głównie w krajach Afryki Południowej i Wschodniej. Tam też swoje kolonie miała Portugalia. Właśnie z portugalskiego pochodzi określenie "piri piri". W zależności od regionu używa się też nazw: "peri peri", "pili pili" lub "peli peli". Zwał jak zwał, ale ta mała niepozorna papryczka kryje w sobie olbrzymią moc. Trzeba się z nią obchodzić wyjątkowo ostrożnie. Afrykanie pokochali chilli i choć tamtejsza kuchnia nie jest tak popularna jak meksykańska czy dalekowschodnia, to na pewno nie jest mniej aromatyczna.
Rośliny tej odmiany są zazwyczaj silnie rozkrzewione i osiągają do 45-120 centymetrów wysokości. Liście mają 4-7 cm długości i ok. 1,5 cm szerokości. Owoce mierzą do 2,5 centymetrów. Kolor niedojrzałej jagody jest zielony, dojrzałej – czerwony lub fioletowy. Niektóre formy piri-piri posiadają wysoką ostrość: 9-10.
W kuchni afrykańskiej piri-piri jest często używane do przygotowywania sosów, past i olejków przyprawowych oraz marynat do mięs, drobiu i różnorodnych ryb. Używa się także w zupach i gulaszach.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję