KSYLITOL (cukier brzozowy)
Ksylitol, powszechnie znany jako "cukier brzozowy", jest to w pełni naturalny słodzik, występujący m. in. w jagodach, owocach, warzywach i grzybach. W przemyśle jest on uzyskiwany z brzozy poprzez dzielenie i wytapianie strukturalnych włókien drewna - ksylanu. Cukier z brzozy charakteryzuje się niską kalorycznością oraz niskim indeksem glikemicznym. Naturalny słodzik to wysokiej jakości ksylitol pozyskiwany wyłącznie z drzewa brzozowego. Polecany osobom na diecie odchudzającej, diabetykom, a także walczącym z próchnicą. Wzmacnia odporność, ma niski indeks glikemiczny, a także mineralizuje kości.
Ksylitol znany również jako cukier brzozowy (lub xylitol) to alkohol cukrowy, pozyskiwany najczęściej z drzewa brzozowego. Ze względu na 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru, ksylitol jest wartościowym, w pełni naturalnym słodzikiem. Dodatkowo posiada właściwości mineralizujące. Występuje nie tylko w drzewie brzozowym - jest też składnikiem grzybów, jagód, sałaty, twardego drewna oraz kolb kukurydzianych.
Ciekawostką jest, że nasz organizm w procesach metabolicznych sam wytwarza ksylitol (ok. 15 gram na dzień). Dla organizmu ludzkiego cukier brzozowy jest zatem znajomą, naturalną substancją, biorącą udział trawieniu.
W przemyśle ksylitol uzyskuje się przez wydzielenie i wytopienie brzozowych włókien drewna. Białokrystaliczna budowa ksylitolu przypomina cukier, stąd nazwa „cukier brzozowy”. Na rynku obecna jest też gorsza jakościowo wersja chińskiego ksylitolu uzyskanego z kolb cukrowych.
Ksylitol ma dobroczynny wpływ na organizm dzięki:
-
niskiemu indeksowi glikemicznemu (14-krotnie niższemu niż w cukrze)
-
niewysokiej kaloryczności
-
przeciwdziałaniu próchnicy
-
utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej
-
likwidowaniu bakterii, przywracaniu ślinie prawidłowego odczynu pH
-
odporności na obróbkę termiczną
-
pozytywnemu oddziaływaniu na gospodarką wapniową kości
Wykorzystując ksylitol jako słodzik do napojów lub składnik posiłków, dbasz nie tylko o wagę, świeży oddech, ale też dostarczasz sobie potężnej porcji zdrowia i niebywałej przyjemności podniebieniu. Cukier brzozowy robi furorę w każdej postaci i zbiera pozytywne opinie. Gama zdrowotnych właściwości ksylitolu i jego niepowtarzalne walory smakowe czynią go pożądanym produktem na całym świecie.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję