KSYLITOL (cukier brzozowy)
Ksylitol, powszechnie znany jako "cukier brzozowy", jest to w pełni naturalny słodzik, występujący m. in. w jagodach, owocach, warzywach i grzybach. W przemyśle jest on uzyskiwany z brzozy poprzez dzielenie i wytapianie strukturalnych włókien drewna - ksylanu. Cukier z brzozy charakteryzuje się niską kalorycznością oraz niskim indeksem glikemicznym. Naturalny słodzik to wysokiej jakości ksylitol pozyskiwany wyłącznie z drzewa brzozowego. Polecany osobom na diecie odchudzającej, diabetykom, a także walczącym z próchnicą. Wzmacnia odporność, ma niski indeks glikemiczny, a także mineralizuje kości.
Ksylitol znany również jako cukier brzozowy (lub xylitol) to alkohol cukrowy, pozyskiwany najczęściej z drzewa brzozowego. Ze względu na 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru, ksylitol jest wartościowym, w pełni naturalnym słodzikiem. Dodatkowo posiada właściwości mineralizujące. Występuje nie tylko w drzewie brzozowym - jest też składnikiem grzybów, jagód, sałaty, twardego drewna oraz kolb kukurydzianych.
Ciekawostką jest, że nasz organizm w procesach metabolicznych sam wytwarza ksylitol (ok. 15 gram na dzień). Dla organizmu ludzkiego cukier brzozowy jest zatem znajomą, naturalną substancją, biorącą udział trawieniu.
W przemyśle ksylitol uzyskuje się przez wydzielenie i wytopienie brzozowych włókien drewna. Białokrystaliczna budowa ksylitolu przypomina cukier, stąd nazwa „cukier brzozowy”. Na rynku obecna jest też gorsza jakościowo wersja chińskiego ksylitolu uzyskanego z kolb cukrowych.
Ksylitol ma dobroczynny wpływ na organizm dzięki:
-
niskiemu indeksowi glikemicznemu (14-krotnie niższemu niż w cukrze)
-
niewysokiej kaloryczności
-
przeciwdziałaniu próchnicy
-
utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej
-
likwidowaniu bakterii, przywracaniu ślinie prawidłowego odczynu pH
-
odporności na obróbkę termiczną
-
pozytywnemu oddziaływaniu na gospodarką wapniową kości
Wykorzystując ksylitol jako słodzik do napojów lub składnik posiłków, dbasz nie tylko o wagę, świeży oddech, ale też dostarczasz sobie potężnej porcji zdrowia i niebywałej przyjemności podniebieniu. Cukier brzozowy robi furorę w każdej postaci i zbiera pozytywne opinie. Gama zdrowotnych właściwości ksylitolu i jego niepowtarzalne walory smakowe czynią go pożądanym produktem na całym świecie.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.