Herbaty owocowe to mieszanki suszu owocowego z dodatkiemaromatu
Herbaty owocowe często nie zawierają suszonych liści krzewu herbaciannego, a swoją nazwę zwykle zawdzięczają wyłącznie tradycji.
Zarówno kolor, jak i smak zależą od mieszanki składników służących do przyrządzenia konkretnej herbaty. Są to mieszanki suszonych owoców, kwiatów i roślin, a w zależności od składu, napój ten może charakteryzować się innymi walorami smakowymii zapachowymi. W zależności od upodobań można znaleźć mieszanki zawierające między innymi: rodzynki, suszone wiśnie, kandyzowane ananasy, płatki hibiskusa, skórki cytryny i pomarańczy. Lista suszonych i kandyzowanych owoców użytych przy produkcji suszu jest oczywiście znacznie dłuższa.
Herbaty
owocowe to
idealna propozycja na jesienne i zimowe wieczory.
Sposób
parzenia:
Do
parzenia sypiemy jedną łyżeczkę (ok. 2,5-3g) tej herbatyna
filiżankę (150ml), a zalewamy wodą prawie wrzącą, czyli ok. 95 C
(woda dopiero co zagotowana w czajniku elektrycznym nadaje się w sam
raz). Parzymy pod
przykryciem ok 10 minut.