1000 Smakow Swiata

0,00 zł
Płatności Online
Certyfikat

STRĄCZKOWE i KASZE

Nasiona roślin strączkowych stanowiły jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Na podstawie odkryć archeologicznych wiemy, że nasiona bobu jadano w epoce kamiennej, brązu i żelaza. W zapiskach z czasów chaldejskich, egipskich i Biblii znajdują się informacje o bobie i soczewicy. Soja była pokarmem w Chinach od 5 tysięcy lat gdzie uważano ją za roślinę świętą.

Przez wieki nasiona roślin strączkowych były pokarmem biedoty, źródłem niezbędnego białka. W czasach najnowszych, w społeczeństwach bogatych, zmniejszył się ich udział w codziennej diecie na korzyść pokarmów mięsnych i innych wysoko przetworzonych produktów. Okazało się jednak, że spożycie strączkowych ma istotne znaczenie zdrowotne dla człowieka.

Zawsze należy wcześniej namoczyć rośliny strączkowe, najlepiej przez noc. Jedynie soczewicy i grochu połówkowego nie trzeba moczyć, ale warto to zrobić, gdyż podczas namaczania mięknie skórka i rozpoczyna się proces kiełkowania, który eliminuje substancje antyodżywcze, a związki odpowiedzialne za wzdęcia (trójcukry: rafinoza, stachioza i maltotrioza) rozpuszczają się.

  • Po namoczeniu wylać wodę, nie używamy jej do gotowania.

  • Przez pierwsze 10-15  minut gotować na małym ogniu bez przykrycia, żeby ulotniły się gazy.

  • Jeśli na powierzchni pojawi się piana, usunąć ją albo wymienić wodę.

  • Należy używać przypraw przeciwdziałającym wzdęciom: koper włoski, kmin rzymski, imbir, kolendra, majeranek.

  • Sól dodać pod koniec gotowania, nigdy na początku! ponieważ wtedy strączki nie zmiękną.

  • Gotujemy do miękkości.

Orientacyjny czas gotowania wybranych roślin strączkowych:

Rodzaj strączka     

Czas gotowania     

Bób

30 minut

Ciecierzyca

1-1,5 h

Fasola Mung

30-45 minut

Fasola biała

1-1,5 h

Fasola czerwona

50 minut

Fasola Adzuki

45 minut

Groch (całe ziarna)

1-1,5 h

Groch (połówki)

45 minut

Soczewica

30 minut

Soja

2-2,5 h

STRĄCZKOWE i KASZE
Sortuj wg:
Domyślny
Filtrowanie produktów
CIECIERZYCA CIECIORKA 500 G groch włoski

CIECIERZYCA CIECIORKA 500 G groch włoski

CIECIERZYCA Waga: 500 g Ciecierzyca zwana również  grochem włoskim  jest bardzo popularna w krajach basenu  ...

5,99 zł

Więcej...

Produkt dostępny

SOCZEWICA ZIELONA 500 G ziarno

SOCZEWICA ZIELONA 500 G ziarno

Soczewica Zielona ziarno Waga: 500 g Znana od czasów prehistorycznych, mimo swych licznych wartości odżywczych ...

5,49 zł

Więcej...

Produkt dostępny

SOJA ziarno 500 g

SOJA ziarno 500 g

SOJA Waga: 500 g Ta roślina strączkowa zawiera wiele składników odżywczych niezwykle cennych dla naszego ...

4,99 zł

Więcej...

Produkt dostępny

KOMOSA RYŻOWA BIAŁA - ZIARNA QUINOA (100 g)

KOMOSA RYŻOWA BIAŁA - ZIARNA QUINOA (100 g)

Quinoa zwana również komosą ryżową należy do kategorii: Skarby Ziemi, którą tworzą produkty szczególnie docenianie ...

4,99 zł

Więcej...

Produkt dostępny

SOCZEWICA CZERWONA 500 G ziarno

SOCZEWICA CZERWONA 500 G ziarno

Soczewica Czerwona ziarno   Waga: 500 g     Znana od czasów prehistorycznych, mimo swych ...

5,99 zł

Więcej...

Produkt dostępny

KASZA KUSKUS (500 G)

KASZA KUSKUS (500 G)

KASZA KUSKUS Waga: 500 g Kasza kus-kus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy ...

5,49 zł

Więcej...

Produkt dostępny

Fasola MUNG (250 g)

Fasola MUNG (250 g)

FASOLA MUNG Waga: 250 g Fasola MUNG  jest podstawą diety na Półwyspie Indochińskim. Przygotowuje się ...

4,99 zł

Więcej...

Produkt dostępny

KASZA BULGUR PSZENNY (500 g) gruboziarnista

KASZA BULGUR PSZENNY (500 g) gruboziarnista

KASZA BULGUR Waga: 500 g Kasza bulgur   to rodzaj kaszy, której  właściwości   i  ...

6,99 zł

Więcej...

Produkt dostępny

KOMOSA RYŻOWA CZERWONA - ZIARNA QUINOA (250 g)

KOMOSA RYŻOWA CZERWONA - ZIARNA QUINOA (250 g)

Quinoa – czyli komosa ryżowa należy do pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna ...

13,79 zł

Więcej...

Produkt dostępny

Wyświetlanie od 1 do 9 (z 9 pozycji) Stron:  1 
Kontakt
Znajdziesz nas:
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.