1000 Smakow Swiata

0,00 zł
Płatności Online
Certyfikat

STRĄCZKOWE i KASZE

Nasiona roślin strączkowych stanowiły jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Na podstawie odkryć archeologicznych wiemy, że nasiona bobu jadano w epoce kamiennej, brązu i żelaza. W zapiskach z czasów chaldejskich, egipskich i Biblii znajdują się informacje o bobie i soczewicy. Soja była pokarmem w Chinach od 5 tysięcy lat gdzie uważano ją za roślinę świętą.

Przez wieki nasiona roślin strączkowych były pokarmem biedoty, źródłem niezbędnego białka. W czasach najnowszych, w społeczeństwach bogatych, zmniejszył się ich udział w codziennej diecie na korzyść pokarmów mięsnych i innych wysoko przetworzonych produktów. Okazało się jednak, że spożycie strączkowych ma istotne znaczenie zdrowotne dla człowieka.

Zawsze należy wcześniej namoczyć rośliny strączkowe, najlepiej przez noc. Jedynie soczewicy i grochu połówkowego nie trzeba moczyć, ale warto to zrobić, gdyż podczas namaczania mięknie skórka i rozpoczyna się proces kiełkowania, który eliminuje substancje antyodżywcze, a związki odpowiedzialne za wzdęcia (trójcukry: rafinoza, stachioza i maltotrioza) rozpuszczają się.

  • Po namoczeniu wylać wodę, nie używamy jej do gotowania.

  • Przez pierwsze 10-15  minut gotować na małym ogniu bez przykrycia, żeby ulotniły się gazy.

  • Jeśli na powierzchni pojawi się piana, usunąć ją albo wymienić wodę.

  • Należy używać przypraw przeciwdziałającym wzdęciom: koper włoski, kmin rzymski, imbir, kolendra, majeranek.

  • Sól dodać pod koniec gotowania, nigdy na początku! ponieważ wtedy strączki nie zmiękną.

  • Gotujemy do miękkości.

Orientacyjny czas gotowania wybranych roślin strączkowych:

Rodzaj strączka     

Czas gotowania     

Bób

30 minut

Ciecierzyca

1-1,5 h

Fasola Mung

30-45 minut

Fasola biała

1-1,5 h

Fasola czerwona

50 minut

Fasola Adzuki

45 minut

Groch (całe ziarna)

1-1,5 h

Groch (połówki)

45 minut

Soczewica

30 minut

Soja

2-2,5 h

STRĄCZKOWE i KASZE
Sortuj wg:
Domyślny
Filtrowanie produktów
CIECIERZYCA CIECIORKA 500 G groch włoski
CIECIERZYCA Waga: 500 g Ciecierzyca zwana również  grochem włoskim  jest bardzo popularna w krajach basenu  ...

5,99 zł

Produkt dostępny

SOCZEWICA ZIELONA 500 G ziarno
Soczewica Zielona ziarno Waga: 500 g Znana od czasów prehistorycznych, mimo swych licznych wartości odżywczych ...

5,49 zł

Produkt dostępny

SOJA ziarno 500 g
SOJA Waga: 500 g Ta roślina strączkowa zawiera wiele składników odżywczych niezwykle cennych dla naszego ...

3,69 zł

Produkt dostępny

KOMOSA RYŻOWA BIAŁA - ZIARNA QUINOA (100 g)
Quinoa zwana również komosą ryżową należy do kategorii: Skarby Ziemi, którą tworzą produkty szczególnie docenianie ...

4,99 zł

Produkt dostępny

SOCZEWICA CZERWONA 500 G ziarno
Soczewica Czerwona ziarno   Waga: 500 g     Znana od czasów prehistorycznych, mimo swych ...

5,99 zł

Produkt dostępny

KASZA KUSKUS (500 G)
KASZA KUSKUS Waga: 500 g Kasza kus-kus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy ...

5,49 zł

Produkt dostępny

KASZA JAGLANA (500 G)
KASZA JAGLANA Waga: 500 g Otrzymywana z prosa, najstarszego uprawianego gatunku zboża. Jest produktem lekkostrawnym, ...

2,99 zł

Produkt dostępny

Fasola MUNG (250 g)
FASOLA MUNG Waga: 250 g Fasola MUNG  jest podstawą diety na Półwyspie Indochińskim. Przygotowuje się ...

4,99 zł

Produkt dostępny

KASZA BULGUR PSZENNY (500 g) gruboziarnista
KASZA BULGUR Waga: 500 g Kasza bulgur   to rodzaj kaszy, której  właściwości   i  ...

6,99 zł

Produkt dostępny

KOMOSA RYŻOWA CZERWONA - ZIARNA QUINOA (250 g)
Quinoa – czyli komosa ryżowa należy do pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna ...

13,79 zł

Produkt dostępny

RYŻ BASMATI BIAŁY (500 g)
Ryż basmati  uważany jest za najszlachetniejszą i najdroższą odmianę ryżu na świecie. Przez znawców nazywany ...

6,79 zł

Produkt dostępny

Wyświetlanie od 1 do 11 (z 11 pozycji) Stron:  1 
Kontakt
Znajdziesz nas:
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.