1000 Smakow Swiata

0,00 zł
Płatności Online
Certyfikat

STRĄCZKOWE i KASZE

Nasiona roślin strączkowych stanowiły jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Na podstawie odkryć archeologicznych wiemy, że nasiona bobu jadano w epoce kamiennej, brązu i żelaza. W zapiskach z czasów chaldejskich, egipskich i Biblii znajdują się informacje o bobie i soczewicy. Soja była pokarmem w Chinach od 5 tysięcy lat gdzie uważano ją za roślinę świętą.

Przez wieki nasiona roślin strączkowych były pokarmem biedoty, źródłem niezbędnego białka. W czasach najnowszych, w społeczeństwach bogatych, zmniejszył się ich udział w codziennej diecie na korzyść pokarmów mięsnych i innych wysoko przetworzonych produktów. Okazało się jednak, że spożycie strączkowych ma istotne znaczenie zdrowotne dla człowieka.

Zawsze należy wcześniej namoczyć rośliny strączkowe, najlepiej przez noc. Jedynie soczewicy i grochu połówkowego nie trzeba moczyć, ale warto to zrobić, gdyż podczas namaczania mięknie skórka i rozpoczyna się proces kiełkowania, który eliminuje substancje antyodżywcze, a związki odpowiedzialne za wzdęcia (trójcukry: rafinoza, stachioza i maltotrioza) rozpuszczają się.

  • Po namoczeniu wylać wodę, nie używamy jej do gotowania.

  • Przez pierwsze 10-15  minut gotować na małym ogniu bez przykrycia, żeby ulotniły się gazy.

  • Jeśli na powierzchni pojawi się piana, usunąć ją albo wymienić wodę.

  • Należy używać przypraw przeciwdziałającym wzdęciom: koper włoski, kmin rzymski, imbir, kolendra, majeranek.

  • Sól dodać pod koniec gotowania, nigdy na początku! ponieważ wtedy strączki nie zmiękną.

  • Gotujemy do miękkości.

Orientacyjny czas gotowania wybranych roślin strączkowych:

Rodzaj strączka     

Czas gotowania     

Bób

30 minut

Ciecierzyca

1-1,5 h

Fasola Mung

30-45 minut

Fasola biała

1-1,5 h

Fasola czerwona

50 minut

Fasola Adzuki

45 minut

Groch (całe ziarna)

1-1,5 h

Groch (połówki)

45 minut

Soczewica

30 minut

Soja

2-2,5 h

STRĄCZKOWE i KASZE
Sortuj wg:
Domyślny
Filtrowanie produktów
SOCZEWICA ZIELONA 500 G ziarno
Soczewica Zielona ziarno Waga: 500 g Znana od czasów prehistorycznych, mimo swych licznych wartości odżywczych ...

5,49 zł

Produkt dostępny

SOJA ziarno 500 g
SOJA Waga: 500 g Ta roślina strączkowa zawiera wiele składników odżywczych niezwykle cennych dla naszego ...

4,99 zł

Produkt dostępny

Wyświetlanie od 1 do 2 (z 2 pozycji) Stron:  1 
Kontakt
Znajdziesz nas:
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.