OLEJE
Najzdrowsze oleje jadalne zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i są bogatym źródłem nazywanej witaminą młodości witaminy E. Pomagają nam chronić nasz organizm przed rozmaitymi chorobami i z tego względu warto je spożywać. Ważne jednak, by znać właściwości tych najzdrowszych oraz zastosowanie – nie każdy bowiem nadaje się do wszystkiego. Zobacz nasz poradnik z najzdrowszymi olejami i korzystaj z niego na zdrowie!
Oleje jadalne są tłuszczami i z tego powodu część z nas ich unika. Tymczasem jak wspomniałyśmy, są to tłuszcze zdrowe, zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami. Mówiąc, że są zdrowe nie myślimy tu bynajmniej jedynie o oliwie z oliwek. Te najzdrowsze oleje jadalne to bowiem także m.in. olej rzepakowy, olej z pestek winogron, kokosowy, z orzechów brazylijskich, czy awokado. Co ważne, każdy z tych olejów, jako, że ma inny skład, ma także inne zastosowanie, które warto znać.

1. Sprawdź poprawność zapytania i spróbuj ponownie.
2. Ogranicz szukane słowa do jednego lub dwóch.
3. Podaj ogólną nazwę produktu, którego szukasz lub skorzystaj z wyszukiwania zaawansowanego.
4. Jeżeli używałeś filtrów ogranicz ilość wybranych opcji.