Kuchnia tajska należy z pewnością do niezwykle aromatycznych. W kuchni tej używa się spore ilości różnego rodzaju przypraw. Można wyróżnić takie, bez których w tajskiej kuchni obejść się nie można. Pierwsze miejsce w rankingu najczęściej stosowanych przypraw zajmuje z pewnością chilli. Do przypraw charakterystycznych dla Tajlandii jest na przykład tajska bazylia. Aromat i smak tej bazylii łączony jest w tajskiej kuchni w różnego rodzaju sałatkami, makaronami oraz zupami. Takie mięsa jak kurczak czy też wieprzowina bardzo często przyprawia się lekko słodkawym cynamonem. W daniach tajskich niezwykle popularne są również ziarenka kardamonu, które są wspaniałą kompozycją aromatyczną wspólnie z imbirem. Kardamon uchodzi w Azji za jedną z najdroższych przypraw. Aromatyczna kuchnia tajska zawdzięcza swój niesamowity charakter wielu wspaniałym przyprawom, z których słynie Tajlandia.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.