Jałowiec to wieloletni krzew iglasty, osiągający od 3 do 10 metrów wysokości. Doskonale radzi sobie na ziemi piaszczystej i wyjałowionej (stąd właśnie bierze się jego nazwa) , choć porasta także torfowiska i wrzosowiska.
Jego owoce przypominają nieco borówki. Mają ciemnogranatową barwę, a ich powierzchnię pokrywa woskowy nalot. Posiadają intensywny, leśny zapach i słodko-gorzki smak. Działają moczopędnie, przyspieszają wydalanie z organizmu toksyn oraz odtruwają organizm. Wspomagają pracę nerek i wątroby, pobudzają żołądek.
Jałowiec to także popularna przyprawa kuchenna. Używa się jej do dań mięsnych, do przygotowywania marynat, bejc oraz kiełbas.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.