YERBA MATE EGOZTYCZNA
WAGA: 50 g
Skład: yerba mate, kwiat malwy i słonecznika, aromat i smak owoców tropikalnych.
Ceremonia parzenia
W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest rytuałem. Do poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest:
Mate (inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate, najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę w kubku lub termosie.
Bombilla- rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają.
Aby właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na wierzchu).
Potem zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzjęKWIAT MIŁOŚCI ( LICHI BALL ) - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA2,99 zł
WROTYCZ POSPOLITY (50 g) - zioła sklep2,99 zł
BLACK BALL FLOWER - CZARNA HERBATA KWITNĄCA2,99 zł
PAPRYKA WĘDZONA słodka (50 g) mielona - PRZYPRAWA
4,99 zł2,99 złMAGIA ORIENTU - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA4,49 zł
CZARNUSZKA " ZŁOTO FARAONÓW " - 30 g1,99 zł
SŁODKIE SERCE - BIAŁA HERBATA KWITNĄCA4,99 zł
PAPRYKA CHILLI PŁATKI ~~ 50 g papryczki chili grys2,99 zł
KURKUMA LASKI (50 g) KORZEŃ - niezwykła HINDUSKA PRZYPRAWA2,49 zł
MAJERANEK 50 g1,99 zł