Dziurawiec zwyczajny – Świętojańskie ziele, ziele św Jana, krewka Matki Bożej. (Hipericum perforatum L.)
Waga: 50 g
Występuje w strefie umiarkowanej całej Europy i Azji. W Polsce jest rośliną pospolitą na niżu i terenach podgórskich,na suchych łąkach,ugorach,skrajach lasów,rzadziej jako chwast.
Dziurawiec zakwita około 24 czerwca ( św. Jana),stąd nazywany jest często zielem świętojańskim.
Żółte kwiatki potarte w palcach wydzielają krwistoczerwony sok. Z racji tej właściwości w niektórych dzielnicach Polski nosi on nazwę „krewki Matki Bożej”Charakterystyczną cechą dziurawca jest występowanie na liściach drobnych punkcików o wyglądzie dziurek. Są to zbiorniki
lotnych olejków,dzięki którym roślina ma przyjemny zapach i jest stosowana w lecznictwie.
Do celów leczniczych zbiera się ,niezdrewniałe, młode pędy z pączkami,rośliny ścina się w połowie
wysokości i suszy. Surowcem jest ziele.
Napar z dodatkiem mięty. Łyżkę stołową kwiatu dziurawca i łyżeczkę liści mięty zalać szklanką wrzątku i zostawić pod przykryciem. Po 30 minutach odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance naparu.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.